חיידק ה- GBS – ברית מילה

מה זה GBS

GBS הוא חיידק מסוג סטרפטוקוק B. החיידק שכיח בעיקר במערכת העיכול.

מתי התגלה חיידק ה- GBS

חיידק זה התגלה בשנות ה-90, ואז הוא אכן היווה הגורם השכיח ביותר לתמותה או נכות בקרב יילודים (בעיקר בשבעה הימים הראשונים לחייהם).

מה שכיחות ההידבקות ב- GBS

חיידק זה נפוץ אצל 10% – 35% מהיולדות (נשאיות). את החיידק מבודדים מדרכי העיכול התחתונות, דרכי השתן ותעלת הלידה. אך עם זאת הסיכון שהחיידק יעבור לתינוק במהלך הליד קטן הרבה יותר (פחות מ־1%). ואם יינתן טיפול אנטיביוטי מניעתי מתאים (כמו שיפורט בהמשך), הסיכון יורד לכ־0.2%-0.1%.

יש להבדיל בין נשאות לחולי. אצל יולדת בריאה שהחיידק נמצא בתרבית שיצאה מגופה – האשה היא נשאית. אך אם החיידק כבר פולש לרקמה בראיה אצל היולדת/היילוד – כבר מדובר במחלת ה-GBS.

לא ידוע כיום מה הגורמים הקובעים אם האדם/היילוד שנדבק בחיידק יהיה נשא בלבד, או שיחלה במחלה. ישנן הערכות שמידת האלימות של החיידק תלויה (א) ברמת הנוגדנים אצל היולדת. (ב) במעבר של הנוגדנים לעובר. (ג) תקינות מערכת החיסון ביילוד (אצל פג מערכת החיסון חלשה יותר). (ד) 'מנת ההדבקה' – היינו משך הזמן שהעובר היה במגע עם חיידק וכמות החיידקים שהיו עמו במגע. (ה) זן החיידק. (ו) מתי היילוד נדבק (יש הבדל אם הוא נדבק בשבוע הראשון לבין שנדבק בגיל 3 חודשים).

כל אלו יכולים להוות גורמים שמשפיעים אם היילוד יהיה נשא או חולה.

כיצד נדבקים ב- GBS

במהלך הלידה של האם הנשאית התינוק עובר בתעלת הלידה, ושם נוצר מגע בין החיידק ליילוד. ברוב המקרים היילוד יהפוך לנשא בלבד, אך ישנם מקרים מסויימים שהחיידק יחדור לרקמות הבריאות של התינוק ויגרום לזיהום.

ישנה עוד אפשרות להידבק בחיידק עוד לפני הלידה – דרך מחזור הדם שעובר בין האם לשליה, וכן דרך קרומי השליה (אפילו אם הקרומים שלמים).

במי פוגע חיידק ה- GBS

חיידק זה אינו אלים/מסוכן במצב שהנושאת אותו אינה בהריון, וגם אם הנושאת אותו בהריון – לאם עצמה הוא אינו מסוכן. אז למי כן? לתינוק.

תסמיני המחלה

לרוב כבר ביממה הראשונה לחייו של היילוד יהיו חלק מהתסמינים הבאים: (א) קושי בשמירת חום הגוף או חום גבוה. (ב) כחלון. (ג) קשיי נשימה (וכן אנחה, דום נשימה). (ד) קשיי אכילה. (ה) שרירים רפויים/מתוחים. (ו) התכווצויות (כתוצאה מפגיעה עצבית). 

התפרצות המחלה בזמן מאוחר יותר

על פי רוב המחלה כבר ביממה הראשונה לחייו, כמו שנכתב לעיל. אך לעיתים המחלה תתגלה רק מאוחר יותר (משבוע עד 3 חודשים מלידתו). בדרך כלל בזמן זה התינוק עובר ממצב של נשאות למצב של מחלה (עקב פלישה לרקמות בריאות). זה יכול גם לקרות מהידבקות מאוחרת מאמו או אפילו מאם אחרת שגם היא נשאית GBS.

במה המחלה פוגעת

המחלה פוגעת בכל הרקמות של היילוד, וזאת בדר"כ ע"פ סיווג גילאי.

בזיהום מוקדם (עד שבוע מלידתו) – הפגיעה תהיה בריאה. בזיהום מאוחר (עד גיל שלשה חודשים) – הפגיעה שכיחה במערכת העצבים המרכזית.

טיפול מונע ב-GBS

הטיפול המונע בGBS הוא נתינת אנטיביוטיקה מתאימה (בדר"כ פניצילין) לווריד של האם הנשאית לפני הלידה, וכך לא תהיה נוכחות של החיידק בתעלת הלידה, ולא יהיה מגע בינו לבין היילוד.

כדי לעשות כן צריך שהאם תעבור בדיקה במהלך השבועות 35-37 להריון. ואז יולדת שתימצא נשאית ל-GBS תקבל את האנטיביוטיקה בהגיעה לחדר הלידה.

חשוב לדעת – הטיפול המניעתי מועיל רק אם האם מקבלת את האנטיביוטיקה 4 שעות לפני הלידה.

על מנת שלטיפול האנטיביוטי תהיה יעילות מקסימלית, נוהגים לתת שתי מנות אנטיביוטיקה לפני הלידה (בהפרש של 4 שעות בין מנה מנה).

בעזרת השם, עתיד להיות פיתרון יותר טוב לחיידק זה – והוא חיסון מונע. בשנים האחרונות ישנן חברות שמשקיעות רבות בפיתוח חיסון נגד חיידקי ה-GBS. החיסון יינתן לפני ההריון או בתחילתו, ויגרום לאם לפתח נוגדנים נגד החיידק.

גורמי סיכון ל-GBS

(א) יילוד קודם שחלה בחיידק. (ב) יולדת שחוותה זיהום ע"י החיידק במהלך ההריון הנוכחי (בפנים הרחם או בשתן). (ג) משך זמן ירידת מים מעל 18 שעות. (ד) חום של היולדת (מעל 38 מעלות). (ה) לידה לפני שבוע 37 (פגות).

פתרון מושלם יותר למחלת ה- G.B.S ביילוד עשוי להופיע עם השלמת הפיתוח של חיסון נגד חיידק ה-G.B.S.

חיסון זה עשוי להביא להיעלמות מחלת ה-G.B.S ביילוד, שהוא כאמור הזיהום השכיח ביותר ביילוד עם תמותה, תחלואה ונכות ניכרים.

למי מומלץ לעשות בדיקת GBS

לפי משרד הבריאות בישראל ההמלצה לבצע את הבדיקה היא בעיקר אצל נשים עם גורמי סיכון (שפורטו לעיל). אך עם זאת הרבה ממליצים לכל אשה לעשות את הבדיקה הפשוטה הזאת בשבוע ה35-37 להריונה. ובכך תוכפל ייעילות ההגנה מפגיעת היילוד בחיידק זה (כך גם הומלץ בפרוטוקול הבסיסי בארה"ב ובארץ).

כיצד עושים בדיקת GBS

ע"י בדיקת תרבית פשוטה מהנרתיק/רקטום/שתן.

הבדיקה אינה כואבת. התרבית נלקחת ע"י מטוש (מקלון דק עם צמר גפן בסופו). לעיתים הימצאות החיידק מתגלית בבדיקת שתן שגרתית (ואם קרה כך אז אין צורך לעשות עוד בדיקה, אלא מתייחסים לאם כנשאית של החיידק.

GBS בניתוח קיסרי

יולדת שעתידה ללדת בניתוח קיסרי (שמתוכנן מראש) או לפני התחלת לידה פעילה -אינה צריכה לקבל טיפול אנטיביוטי מניעתי בדר"כ.

ברית מילה לתינוק שנדבק ב- GBS

לתינוק שנדבק ב- GBS אסור לעשות ברית עד שהוכח מבחינה רפואית שהתינוק בריא ויכול לעבור ברית מילה.


עוד מאמרים: