רופא מוהל – האם באמת עדיף?

שואלים אותי הרבה – מה עדיף, רופא מוהל או מוהל מוסמך?

ראשית אני חייב לומר שכל הדיון סביב השאלה 'האם עדיף מוהל או רופא מוהל' הוא כשהרופא אינו שומר תורה ומצות, או שאינו ירא שמים (כך שלא מקפיד על המצות, ובכללן מצות ברית מילה, שבוודאי לא יעשה אותה כהלכתה).

אך אם מדובר על רופא ירא שמים שמקפיד לקיים את ההלכה, ובנוסף לכל הוא גם מוהל – ברור שזה מצוין, ועליו לא מדובר כאן כלל (כמו שיתבאר בהמשך). אף שצריך לדעת שממש לא ברור שרופא מוהל סטנדרטי עדיף על מוהל מיומן (כמו שיוסבר להלן).

אני רוצה לשתף אתכם בכמה נקודות שצריך לחשוב עליהם.

א) לרוב אין קשר בין ברית מילה לרופא

ברית מילה נעשית בגוף האדם, בתהליך כירורגי, ולכן הרבה חושבים שאם יש למוהל תואר MD ֹ(של רופא) אז ממילא הוא יעשה ברית מילה טוב יותר ובאופן בטוח יותר. דבר זה אינו נכון כלל וכלל, ואסביר למה.

אם הברית תעשה באופן טוב ובטוח זה עניין של התמחות, שיטת עבודה, ונסיון.

התמחות:

רופא זה תואר כללי מאוד, יש כל כך הרבה התמחויות ברפואה, ורובם המוחלט לא קשורות למקצועיות בברית מילה. מה יעזור לנימול שהרופא מתמחה באף אוזן גרון? (אגב הרבה רופאים מנצלים את זה ולא כותבים במה המומחיות של התואר שלהם) האם אתם הולכים לפרופסור לכימיה כשכואבת לכם הבטן? הרי הוא יודע על תרכובות חומרים שגורמים תסיסה…

ברית מילה זו התמחות בפני עצמה. מי שלמד רפואה אמנם יכול להוסיף למקצועיותו כמוהל, אך בהחלט זה יכול גם לגרוע. למשל, בגלל שהרופא חושב שהוא יודע כ"כ הרבה (וגם אני וגם אתם מכירים הרבה רופאים גאוותנים כאלו) הוא לא חושב שיש אנשים שמבינים יותר ממנו בסוגי חבישות/בהלכה/בתגובות התינוק לאחר הברית/במעשה המילה עצמו/וכו'. ולכן הוא יכול לא להתייחס ברצינות לדברי ההורים, ולא יחפש ללמוד ולהתמקצע.

ואחדש לכם שהרבה מקרים שהגיעו לידיעתי שהורים הלכו לאחר ברית שגרתית לרופא כדי לדעת מה שלום בנם – והרופא בחוסר הבנתו חשב שהשכבה הצהובה שמכסה את האיבר לאחר הברית (slough, תוצר פירוק של הפיברין) היא זיהום, והביא לאמא אנטיביוטיקה. במקרה אחר הרופא אמר שצריך ניתוח כירורגי וכדו'. וזה לא מקרה אחד ולא שתיים, אני לא מפסיק לשמוע על מקרים כאלו!

מעבר לזאת, כל מוהל שרוצה לקבל רשיון ממשרד הבריאות צריך ללמוד ולהבחן על הרבה נושאים רפואיים שקשורים לברית מילה (מערכת הדם. אנטומיה. מערכת הנשימה. קרישת דם. זיהומים ומניעתם. ריפוי הפצע. חבישות. עזרה ראשונה. מחלות בתינוקות. מומים מולדים באיבר. וכו'), כך שבדברים אלו המוהל יכול להבין יותר מרופא.

שיטת עבודה ונסיון:

הנקודה הכי חשובה זה ההבדל במעשה המילה עצמו. למוהל יש התמחות בפרקטיקה של מעשה המילה (תפישה, חיתוך, פריעה, חבישה) דבר זה כשלעצמו מצריך מהמוהל למידה והתנסות רבה. מה שלא נמצא אצל חלק מהרופאים מוהלים. גם בגלל שיטות אחרות, וגם בגלל שתדירות הבריתות שלהם הם נמוכות ממוהלים מנוסים. וכאן המקום לומר שרוב הרופאים שהם גם מוהלים משתמשים במכשירי מילה שאסורים בשימוש, מכשירים אלו מעלים את הסיכון לסיבוכים, לזיהום, להתאוששות ארוכה, וגורמים כאב מיותר לפני ואחרי הברית.

עוד נקודה, תהליך הברית אצל מוהל מקצועי זה תהליך של כמה שניות. לעומת זאת אצל רופא מוהל התהליך יותר ארוך בגלל שונות בשיטה ובמכשירים.

ב) בעיות הלכתיות ורוחניות

הרבה מהרופאים המוהלים לא עושים ברית כהלכה בגלל שהם לא יודעים את ההלכה או מתעלמים ממנה בגלל נוחות וכדומה (הן בשימוש במכשירים אסורים, והן בוויתור על חלק מהפעולות שנעשות בברית כמו פריעה וכדו').


דבר זה גורם שחס וחלילה יכול להיות מקרה שהילד יצטרך לעבור שוב ברית מילה (וקורים הרבה מקרים כאלה לצערי), וגם לפגיעה רוחנית בילד חס וחלילה (למשל, אסור למחלל שבת להיות מוהל, ואם אדם כזה מל ילד – הילד צריך לעבור הטפת דם לדעת הרמ"א).
בנוסף, ברית מילה זה מעשה דתי, זו מצוה גדולה. מוהל ירא שמים שבא לעשות ברית מביא איתו את כל השמחה והאנרגיות הטובות שמצווה זו מביאה עמה, זה לא עוד סתם ניתוח. אין הרבה רופאים מוהלים שקשורים חזק בתורה ובהלכה, ולכן קדושת המעמד נפגעת.

ג) תלונות

כדאי לדעת שמשום מה, מתקבלות יותר תלונות (פי 4.5!!!) על רופאים מוהלים, מאשר תלונות על מוהלים שאינם רופאים. כך דיווח פרופסור אברהם שטיינברג (יו"ר הוועדה לפיקוח על מוהלים ברבנות הראשית) לוועדת הפנים.

ד) יחס

בד"כ לרופאים אין הרבה זמן להסביר לפני ואחרי הברית על כל הדברים שההורים צריכים לדעת. כדי שלהורים יהיה רוגע נפשי הם צריכים לדעת מה הולך לקרות, וכן הם רוצים לדעת שהם יכולים לשאול את המוהל כל מה שהם רוצים, ושהמוהל יענה בנחת ובשמחה.

ה) זריקת הרדמה

ישנה עוד סיבה שבגללה הורים מעדיפים רופא מוהל, והיא שהם רוצים לתת לתינוק זריקת הרדמה לפני הברית. ובאמת מוהל רגיל לא יכול להזריק חומר מרדים (את שאר סוגי ההרדמה/אלחוש גם מוהל יכול לעשות). כתבתי על זה מאמר שלם, ובקיצור אומר לכם – זה מסוכן. ולא רק זה, אלא משיגים תוצאה הפוכה ממה שרוצים – זה יותר כואב מהברית עצמה.

דרך אגב, אני מכיר רופא מרדים (שהוא גם מוהל) שכשמבקשים ממנו שיתן זריקת הרדמה – הוא מסרב בכל תוקף, ומבחינתו אפילו לפספס לקוח…

לסיכום

הרבה אנשי רפואה מכל הסוגים מזמינים אותי (וכן מוהלים אחרים) לעשות ברית לבנם, בגלל שהם מבינים שלכל אחד יש את התחום שלו. כך שמבחינתי, לסיכום, הדבר הטוב ביותר הוא לקחת מוהל מקצועי עם נסיון.

בכל זאת אתה רוצה רופא מוהל – אשמח לעזור

אני מכיר כמה רופאים מוהלים שהם גם מקצועיים בכל הקשור לברית מילה וגם יראי שמים (ד"ר זאב שנקמן [רופא מרדים], ד"ר אריה ולדמן [רופא עור ומין] ועוד). מי שרוצה יוכל לפנות אלי ואתן לו המלצות ומספרי טלפון. בשבילי העיקר הוא שהתינוק יעבור ברית מילה בצורה הטובה ביותר.


עוד מאמרים: